Cykelpedaler

Der findes mange forskellige typer af pedaler. Nogle er velegnet til racer, mens andre er bedre til MTB. Her på siden kan du finde vores store udvalg af cykelpedaler. Vi har forskellige kategorier, så du kan finde lige præcis det sæt, du står og mangler - uanset om det er klikpedaler, flats eller noget helt andet. Du kan også finde pedaler til børnecykler og citybike.

Vi har et bredt udvalg og sælger pedaler af høj kvalitet fra mærker som blandt andet Shimano, Look, Exustar og Crankbrothers.

Læs mere

FAQ

1
Hvilken type cykelpedal skal jeg vælge?
Du skal vælge pedaler ud fra hvilken type cykel og behov du har. Der findes forskellige pedaltyper som passer til forskellige cykeltyper. Vælg pedaler, der er velegnede til din specifikke cykeltype, f.eks. racer eller MTB.
2
Hvornår bruger jeg cykelpedaler med kliksystem?
3
Hvilke cykelpedaler er gode til MTB?
4
Hvad er fordelene ved klikpedaler til landevejscykling?

Hvilken cykelpedal skal jeg vælge?

Når du skal købe nye pedaler, anbefaler vi, at du vælger pedal alt efter hvilken type cykel du har - og dit behov. Her på siden har vi bl.a. helt almindelige pedaler til citybikes. Disse pedaler kommer i forskellige modeller, længde, bredde, farver og materiale.

Du kan finde almindelige pedaler i forskelligt materiale, som eksempelvis metal, aluminium, stål eller plastik. De forskellige materialer kommer med hver deres fordele og ulemper, og det er helt op til dig og dine behov at afgøre hvilken type, der er bedst for dig. Nogle modeller er lavet i plastik, som er et let materiale og som ofte findes i en billigere prisklasse. Vælger du derimod pedaler der er lavet af metal, får du generelt en mere holdbar pedal med bedre greb. I sidste ende handler det dog om, hvad du bedst kan lide at køre med.

Når det kommer til valg af pedaler til hhv. MTB og landevejscykling, deler vandene sig og der er en evindelig diskussion i gang. Diskussionen er baseret på erfaringer og præferencer, men herunder får du et overblik over forskellige faktorer, du kan tage højde for, når du skal vælge pedaler.

 

Cykelpedaler til landevejscykling

Når det kommer til landevejscykling er der en række fordele i at benytte klikpedaler, frem for en almindelig pedal. De fleste kender nok klik-pedalerne fra fitnesscenteret eller har stiftet bekendtskab med denne type pedal før. Klikpedaler har den klare fordel, at de giver dig mulighed for at optimere din kraftoverførsel og dermed udnytte kraften bedst muligt. Ved at give dig mulighed for både at ”træde” og ”hive” i pedalerne (også kaldet det runde tråd), kan du generere mere kraft. I stedet for kun at skubbe eller træde pedalerne nedad, kan du nemlig bruge lægmusklerne og undersiden af låret til at trække pedalen med op igen.

Udover at give dig en optimal cirkulær bevægelse, så låser klikpedalerne dig også fast, så du er sikret fodens position. Dermed kan du holde dine ben vertikalt og koncentrere dig om at træde igennem - uden foden smutter af. Det er dog vigtigt, at du får placeret pedalerne ordentligt, da dine fødder ellers vil blive holdt fast i en forkert position og potentielt kan give dig skader.

Klikpedalerne har også den fordel, at de giver dig flere kontaktpunkter, så cyklen bliver lettere at kontrollere. Ved almindelige pedaler bruger du hænderne til at styre med, men ved klikpedaler bruger du også fødderne. Når du lærer denne teknik, vil du i høj grad kunne optimere din kontrol over cyklen, samt farten.

Som ny cykelmotionist kan du med fordel starte ud med flade pedaler for at være sikker på, at du lærer de forskellige teknikker og positioner korrekt. Når du bliver fristet til at investere i et par klikpedaler, anbefaler vi, at du øver dig med dem et par gange, inden du tager dem i brug på den lange tur – så er du sikker på, at du kender klikteknikken.

 

Cykelpedaler til MTB

Når det kommer til MTB, har du lidt flere muligheder. Du kan bl.a. investere i klikpedaler, som hjælper dig med at holde fæste og forbindelse til cyklen, når ujævne terræner betrædes. Dog er der mange, der anbefaler (især til begyndere) at bruge flats. Flats er i princippet almindelige pedaler, udstyret med små metalknopper (eller pins). Disse pins giver ekstra godt greb mellem pedal og sko, så du ikke så let glider af pedalen.

Som nybegynder er der en del teknik, der skal læres indenfor MTB. Her anbefaler vi, at du bruger flats, således at du kan lære de forskellige teknikker, balance og trådteknik korrekt, inden du kaster dig ud i klikpedalerne.

 

Forskellige systemer i klikpedaler (SPD, SPD-SL, Look)

De forskellige klikpedaler og klamper kommer med forskellige systemer, som bliver præsenteret herunder:

 

Look Delta

Look Delta er det system, der bruges i de fleste fitnesscentre, og er et meget udbredt system. Klamperne og pedalerne kan variere en smule i forskel, men generelt er de kendetegnet ved at have store røde klamper. Ved brug af disse klamper kan du både bruge dine sko på cyklen og i fitnesscenteret - uden at skifte.

 

Look Keo

Disse klamper og pedaler kan også variere en smule i udseendet, samtidig med at de ligner Look Delta-systemet. Disse klamper ser dog lidt anderledes ud, da de er lidt mindre i størrelsen og har et mere buet udseende. Look Keo er særdeles velegnet til både nybegyndere og meget øvede, da de findes i mange forskellige udgaver. Så du kan finde den, der passer til dit behov.

 

SPD

Shimanos SPD-system er meget udbredt indenfor MTB. Dette system giver dig mulighed for at justere hårdheden, så de er nemme at klikke ud af. Pedalsystemet er både brugt af begyndere og øvede, og derfor bruger mange modeller med dette system igennem hele deres cykeltid.

 

SPD-SL

Shimanos SPD-SL-system er også meget populært. Der er flere forskellige modeller indenfor dette mærke, og du kan finde dem i forskellige materialer, såsom plastik og aluminium, eller carbon og titanium. Dette system har en stor trædeflade, som giver en optimal kraftoverførsel.

 

Speedplay

Speedplay er en letvægtsmodel blandt pedaler. Denne type findes også i forskellige materialer, så du kan finde den, der passer bedst til dine behov. Speedplay-systemet er også populært for at have klik-mekanismen siddende i klampen i stedet for i pedalen.

 

Der findes mange andre systemer også. Er du interesseret i at læse mere om pedaler, Look-, SPD- eller SPD-SL-systemer? Så har vi lavet en guide, som går mere i dybden med pedaler og klamper. Du kan læse guiden lige her!

 

Har du brug for værktøj til pedaler, kan du finde det her!