Gearsystemer og bremser

Helt overordnet er der to typer gearsystemer, udvendige gear og indvendige gear.

Udvendige gearsystemer, har bagskifter, kassette, eller skruekrans, nogle gange forskifter, hvis der også er gear foran på cyklen. Indvendige gear har et gearnav, ofte med 3, 5, 7 eller 8 gear.

På udvendige gear, kan man have langt flere gear, da man ganger antallet af klinger bagpå, med dem foran. Så man tæller alle de kombinationer, der kan lade sig gøre på cyklen. Bagpå kan der være helt op til 12 klinger, foran er der 1, 2 eller 3 klinger, på kranksættet 

Fælles for både indvendige og udvendige gearsystemer er at der på styret sidder skiftegreb, der gør det muligt at skifte gear, de fleste systemer fungerer med kabel og wire træk, mens andre nyere systemer er elektronisk.
 

Dæk og slanger  

Cykeldæk, hvilke skal jeg vælge? Det er et spørgsmål vi ofte får. Det vigtigste er selvfølgelig at finde frem til den rette størrelse, her er det altid lettest at kigge på de gamle dæk. Så kender man størrelsen, og man kan derfor let bruge vores filtre til at sortere og finde de rigtige dæk.

Et dæk kan have forskellige mønstre, beskyttelsesniveau,  rullemodstand, og mærker. Du kan derfor tjekke vores udvalg og finde den type der passer perfekt til dig.

Når det kommer til slanger, skal størrelsen igen være rigtig, men også ventilen skal være den rigtig for at den passer til fælgen. Her kan du igen gøre brug af vores filtreringsfunktion, så du sikre dig at du vælger den rigtige type slange. Hvis du klikker her, kan du f.eks. se hvordan du finder den rigtige slange til din MTB.
 

Cockpit - styr, frempind, sadelpind og sadel

Styretfrempinden, sadelpinden og sadlen, håndtagene eller styrbåndet bliver ofte kaldet for cyklens cockpit. Her findes der også mange forskellige typer der ser vidt forskellige ud, men fælles er at næsten alle cykler har disse dele.
 

Styr

Kigger vi på styr, findes der forskellige styr til de forskellige cykler. Alle kender racerstyret, nogle kalder det også for et gedebukkestyr. Så har vi det meget mere lige styr som vi kender fra mountaibike, og derudover de ofte mere bagud buende styr som man kender fra citybikes, og hverdagscykler. Styret på BMX-cykler skiller sig også lidt ud, da de ofte er meget højere.
 

Frempinde

Generelt findes der to typer frempinde: Ahead systemet hvor frempinden ikke går ned i stellets kronrør, men monteres uden på forgaffelstilken der går op gennem stellet. Derudover findes der også den "gamle" type, der dog stadig fås på mange nye cykler. Her går frempinden ned i stellet, og forbindes med forgaflen.

Begge typer fås i forskellige længder, i udgaver der er justerbare og til forskellige styr-diametre. Når vi taler om diameter, er det nærliggende også at nævne sadelpinde. Når du skal bestille ny sadelpind, er det nemlig vigtigt at tjekke hvilke diameter du skal bruge. Der er nogle mål der er meget brugt, men ud over de mest normale, findes der et hav af andre størrelser. De mest normale er 27,2mm og 31,6 mm.
 

Forskellige materialer

Både styr, sadelpinde og frempinde fås i forskellige materialer såsom carbon, stål og aluminium.

Håndtag og styrbånd fås også i forskellige materialer: Skum, læder, plast, gummi, kork, osv. Deres vigtigste opgave er at give dig den rette komfort når du cykler.


Hvis du har spørgsmål til udvalget af reservedele eller mangler hjælp til at finde den rigtige reservedel, er du mere end velkommen til at kontakte os.